F0TRESOR, Vandringar i Kinds härad 1882-1883

Handskriven av Ernst Claeson, Fritz Claeson och John Andersson,
avskriven för tryckning av Gunnel Larsson, redigerad och scannad av Roger Book.

Utgiven av Tranemo HembygdIsörening År 2003, 216 sidor, häftad, pris 180 kr

Bestalles genom Rune Holmberg Ömmestorpsv. 18, 514 32 Tranemo, tel 0325-76056
 

Länge låg boken F.B. 1882-1883 bortglömd. Men nu finns den åter tillgänglig för dem, som är intresserade av hur det var i Kind för 120 år sedan.

Boken skrevs av tre pojkar i åldern 16-14 år, nämligen bröderna Ernst och Fritz Claeson och deras kusin John Andersson. De gick på läroverket i Jönköping och fick antagligen där lära sig att vara stolta över och ta tillvara minnen från gamla tider, för tydligen var man här på landsbygden inte så intresserad av gamla saker.

På sina sommarlov ägnade de sig åt att dokumentera så mycket som möjligt av sådant som fanns kvar. Deras syfte var att "uppspåra. upphjelpa och beskydda fornlemningar af alla slag, studera folklifvet och folkspråket, uppteckna folksägner, samt på alla sätt utforska områdets beskaffenhet i forna dagar". Varje månad gav de ut en liten handskriven tidning kallad TIDSKRIFT med iakttagelserna. Det kostade 25 öre att låna tidningen. Någon har så småningom samlat ihop de exemplar, som fanns kvar och bundit in dem och kallat boken F.B. 1882-1883. Vad F.B. betyder vet man inte, men antagligen är det Fornsakers Bevarande. Tranemo Hembygdsförening har valt att kalla boken Fotresor, då det var vad pojkarna själva kallade sina utflykter.

Gossarna beskriver hur de tidigt på morgonen gav sig i väg på någon 'fotresa", som kanske skulle omfatta 4 mil. Med sig hade de "nödvändiga saker" ex ritpapper, paraplyer om det skulle regna och en portör innehållande matsäck. Deras mål var t ex en av häradets fyra runstenar, vilken de avtecknade och tolkade. När de under vandringen kom fram till någon stuga, gick de in och frågade om man visste om någon gammal sak. Det blev inte napp så ofta, men ibland kunde de inhandla en stenyxa eller ett målat fästmöskrin till deras egen samling.

När man läser boken slås man av hur moget dessa pojkar uttrycker sig och hur konstnärligt de ritat av dopfuntar och run- och bautastenar. Och tack vare dem vet vi hur runstenen vid Bragnum såg ut. Den är numera nästan helt förstörd .

Baksidestext på boken: Denna bok bör intressera alla som bor i Ambjörnarp, Limmared, Länghem, Mossebo, Nittorp, Svenljunga, Tranemo, Uddebo, Ullasjö eller någon annan del av Kinds härad.

Här är några frågor, som du bl a får svar på:
-Hur såg Tranemo gamla kyrka ut?
-Vilka var fogdarna på Openstens slott?
-Vilka run -och bautastenar finns det i häradet?

Pojkarnas fantastiska arbete har gjort att vi får veta mycket om det delvis försvunna Kind, t ex stenåldersgravarna, gränsfejderna med danskarna och gamla idéer och seder.
 

 

Index Copyright © Kinds Forskarklubb 2006 Email
2006-11-19